Programma

De Nieuwe Honig wordt het levendig hart in Waalfront met een sterk gemengd programma van zo’n 24.000 m2 vloeroppervlakte. Naast de renovatie en permanente invulling van de bestaande gebouwen zal De Nieuwe Honig worden aangevuld met een bijzonder woongebouw.

Bestande Gebouwen Programma
De plannen van de ondernemers die het initiatief hebben genomen gaan zorgen voor een permanente invulling van de fabrieksgebouwen met een divers en inspirerend programma:

 

  • Cultuurcluster Blik met onder meer een exporuimte, galeries, een brew pub van Oersoep met livemuziek, een kleinschalig theater podium en een op de buurt gerichte wereldkeuken.
  • First Things First, de huiskamer van de buurt voor ‘coffee and more’.
  • Restaurant en boetiek hotel Oscar met onderscheidende kamers met zicht op de Waal en bijzondere gerechten vers van het dak.
  • Meet up area voor kleinschalige zakelijke en particuliere bijeenkomsten.
  • Creative Hub met bedrijfsruimte voor creatieve industrie en met mogelijkheden voor een co-working en flexplekken.
Dit programma bouwt voort op succesvolle tijdelijke functies uit het huidige Honigcomplex, maar maakt ‘een volgende stap’ die aansluit op de ontwikkeling van Waalkwartier in haar definitieve vorm. Zonder daarbij overigens haar eigenzinnige en rauwe randje te willen verliezen.
In de plint van de Honigtoren en Oscar Leeuw is nog ruimte beschikbaar voor aanbieders van ter plekke geproduceerde producten gericht op food en lifestyle

Nieuwbouwblok Programma

Een iconische woontoren moet samen met de bestaande gebouwen en de openbare ruimte zorgen dat De Nieuwe Honig een aantrekkelijke ontmoetingsplek wordt in het Waalfront met een sterk gemengd programma.

De dubbelhoge plint van het woongebouw is kan met commerciële functies en voorzieningen worden ingevuld. Deze ruimte zijn zeer geschikt voor bedrijvigheid en voorzieningen op het gebied van wellness en sport. Het nieuwbouwblok heeft een eigen kelder voor bergingen en een fietsenstalling. Deze kelder staat in rechtstreekse verbinding met de parkeergarage zodat bewoners vanuit hier direct de woning kunnen bereiken.

Op de plint worden in 3 of 4 lagen middeldure huurwoningen gerealiseerd. Deze appartementen hebben geen eigen buitenruimte maar delen een collectieve daktuin. In de toren boven op deze bouwlagen worden vrijesectorwoningen gerealiseerd. Deze woningen zijn ruim opgezet waarbij veel aandacht zal worden geschonken aan de ruimtelijke beleving, uitzicht, buitenruimt en een onderscheidende architectonische kwaliteit. In totaal worden er 85 tot 120 woningen aangeboden, waarvan ongeveer de helft middeldure huurwoningen zullen zijn.

Schets impressie van de toekomstige renovatie en woontoren.
Beeld: Boeijenjong Architecten

Eigen Identiteit

Een belangrijk uitgangspunt is dat het industriële karakter en gevoel blijft behouden, met de Honigtoren als herkenbaar baken en markant icoon van het industriële, economische en sociale verleden van Nijmegen. Het is hiermee een drager van de oorspronkelijke identiteit en een prachtig bruggenhoofd naar de nieuwe ontwikkeling van Waalfront.

De Nieuwe Honig zal te midden van de nieuwbouw de sfeer van een oud fabriekscomplex blijven uitademen, met een zeker rauw en ongepolijst karakter. Het zal het creatieve en innovatieve hart van Waalfront zijn en blijven.
Een plek voor inspiratie en creatie, waar je kan genieten en kan ontmoeten. Dit hart van het Waalfront zal worden bevolkt door de bewoners van de wijk en gepassioneerde lokale ondernemers.

Maar ook inwoners uit andere delen van de stad en bezoekers uit de regio heel Nederland zullen zich hier regelmatig willen ophouden. Het moet een eigenzinnige maar tegelijk inclusieve plek zijn.

Het komende jaar zal Lingotto samen met architecten en adviseurs de ontwerpen uitwerken.

Het ontwerpteam van De Nieuwe Honig zijn:

Start van de verbouwingswerkzaamheden is voorzien in de herfst van 2023.

Bezoekadres
Kauwgomballenfabriek
Willem Fenengastraat 4d
1096 BN Amsterdam

Postadres
Postbus 93081
1090 BB Amsterdam

Contact
020 560 89 10
(tijdens kantooruren)
info@lingotto.nl